Brina Svit: Hvalnica ločitvi

Pisateljica nas v drobni knjižici (knjiga ima le 98 strani), popelje v svoj svet, katerega del so bili tudi rezi, razdori, ločitve. Vsi ti rezi, ne glede na to, ali jih je avtorica povzročila sama ali ne, so bili zanjo tudi priložnosti za nove začetke, za možnost ponovnega rojstva. Življenjski razdori so mnogoplastni; tako Svitova opisuje svoje reze s slovenskim jezikom, pisanjem za Sobotno prilogo Dela, prijateljico, celo računalnikom. V tem izgubljenem računalniku je imela namreč shranjeno literarno zgodbo o dveh poročenih ljubimcih, ki nenadoma prekineta svoj spev ljubezni.

Kljub estetskosti jezika, večplastnosti avtoričinega razmišljanja o izbrani temi, me je delo pustilo hladnega, nezinteresiranega. Zdi se mi, da Hvalnica ni prišla kot rezultat pisateljičine notranje nuje, potrebe, da zapiše svoje misli, ampak je pisala po naročilu. Čutiti je nekoliko prisiljeno zlepljenost vseh mogočih perspektiv, pogledov na izbrano temo, tudi prehodi iz ene perspektive v drugo na trenutke niso naravni, pretakajoči, zato zmotijo notranji ritem besedila.

Zame delo ne predstavlja nobenega presežka v slovenski literaturi in sem od Svitove pričakovel več (in to navkljub temu, da me do sedaj niti eno njeno delo ni navdušilo). Kljub vsemu pa mislim, da bo knjiga všeč marsikateremu bralcu, saj je tema dovolj zanimiva, da bo čitajočega pripravila k razmišljanju.

Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi, 2011.

  • Share/Bookmark

En odgovor na temo “Brina Svit: Hvalnica ločitvi”

  1. 4.01.2015 | 00:00

    Nicersko!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !