Tom Rob Smith: Otrok 44

Otrok 44 je idealno poletno plažno čtivo. Je napeta kriminalka, dogaja se v Stalinovi Rusiji, glavni junak pa ne samo rešuje zapletenih zločinov, na sledi  mu je sam vrh Države, ki ga hoče ujeti, še preden bo naš junak rešil primer. Edino razočaranje prinaša konec: seveda zvemo, kdo in zakaj je moril, ampak razlogi za to so mi bili tako za lase privlečeni, da so me od zavijanja z očmi le-te prav začele boleti.

Leo Davidov  je vesten pripadnik Službe državne varnosti v času Stalinove Rusije. Verjame v Resnice, ki jih Država vbija svojim državljanom in verjame, da so vsi uboji disidentov ali možnih sovražnikov Države, pri katerih tudi sam sodeluje, pravični, saj bo to Rusijo naredilo le bolj močno in idealno državo, brez možnosti za rušenje njene veličine. Ko mu njegov sodelavec zaupa, da so njegovega sina umorili, Leo v to ne verjame, saj je Rusija država brez zločinov. Celotno zadevo mu Leo predstavi kot nesrečo – malčka je povozil vlak.

A za Lea se ideali, ki jih je postavila Država, kmalu zrušijo. V Sovjetski zvezi je veljalo pravilo, da so sumljivi vsi državljani. Vsak je lahko bil sovražnik Države in Stalina. Tako so ovadili tudi Leovo ženo, s tem pa je nenadoma postal sumljiv tudi Leo. Ker Leo verjame svoji ženi, ki zatrjuje, da je nedolžna, pobegneta pred državno policijo, ob tem pa poskušata še odkriti serijskega morilca, katerega žrtev je bil tudi sin sodelavca. Leo namreč kmalu odkrije, da je oblast skušala prikriti umor sodelavčevega sina, ki je bil že 44 žrtev serijskega morilca. Prepričan je, da bo prijetje morilca dovolj velik dokaz o njegovi nedolžnosti in pripadnosti Državi, a Država si bolj kot to želi utišati Lea, saj bi ji z odkritjem morilca  zrušil filozofijo, da v socializmu ni zločinov (Le zakaj bi bili, če pa so ljudje tako srečni?).

Potovanje Lea in njegove žene po Sovjetski zvezi ter iskanje sledi za morilcem je najzanimivejši in najbolj napet del romana. Pisatelj zna zelo privlačno opisati razmere v Stalinovi Rusiji in junaka postavlja v različne življenjske položaje, tako da bralci dobimo celovito sliko ruske družbe in njenega življenja. Seveda na svoji poti doživljata tudi različne nevarnosti, tako da je roman napet vse do konca, do odkritja zločinca. Kot že rečeno, celoten izdelek skvari le konec, saj se mi razlogi za zločine niso zdeli najbolj verodostojni, realni.

Torej, kdor ne želi na morju brati le revij in ljubezenskih puhlic, za klasike pa ga okolje ne stimulira, je Otrok 44 čtivo, ki je poleg kreme za sončenje obvezni del plažnega inventarja.

Kriminalko je izdala Mladinska knjiga, 2011.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !