Juan Eslava Galan: Mula


Roman Juana Eslava Galana Mula nas popelje v čas španske državljanske vojne in nam predstavi Juana Castra Pereza, mulovodca na strani nacionalistov. Juan je preprost, prijazen, vedno pripravljen pomagati svojim soborcem, a ne preveč inteligenten posameznik, ki v obrisih spominja na vojaka Švejka. Zaupnico in prijateljico si najde v muli Valentini, ki jo reši, ko osamljena tava po gozdu, in si jo želi odpeljati po vojni domov. Iz anonimnosti ga povzdigne dogodek, ko se mu preda devet vojakov republikancev, in ker je potrebno skrbeti za višanje španskega rodoljubja in morale, mediji predstavijo Juana kot nacionalnega junaka, ki je lastnoročno premagal upirajoče republikance. Zaradi tega ga k sebi pokliče general Franco in mu dodeli medaljo hrabrosti. Juan se ne brani pozornosti, a vse kar si resnično želi je, da bi se zopet vrnil k svoji muli Valentini, in poskrbel za to, da varno z njim preživi vojno.

Največja vrednost romana Mula je v kompleksnem opisu vojne. Čeprav pisatelj postavi glavno osebo v čas španske državljanske vojne, pa so opisane značilnosti te vojne tako arhetipske, da se jih da primerjati z opisi drugih vojn. Vojna je predstavljena kot absurd, ki jo vodijo tisti, ki sedijo v foteljih daleč stran od nje (general Franco), vojaki na fronti pa postanejo objekti, razčlovečeni posamezniki, s katerim foteljski vojaki skušajo doseči svoj cilj. Ta absurdnost in tragičnost vojne je vidna predvsem v odlomku, ko si republikanci in nacionalisti ob vodnjaku, kjer prihajajo po vodo, izmenjujejo različne predmete, se pogovarjajo, se prijateljsko poslovijo, potem pa se odidejo naprej bojevat drug proti drugemu. Ko Juan sreča svojega mladostnega prijatelja, ki je zdaj republikanec, se do njega še vedno obnaša kot do prijatelja in niti pomisli ne na to, da mu je zdaj sovražnik.

Farsičnost in tragikomičnost vojne v romanu doseže vrh v opisu podeljevanja medalje Juanu za vojno hrabrost. Sam nastop generala Franca in celoten ceremonial delujeta odtrgano od realnosti, kjer je pomembno predvsem  to, da bosta postavljena rdeča preproga in fotelj za Franca. Ko soborci vprašajo Juana po vrnitvi nazaj na fronto, kakšen se mu je zdel Franco, zna Juan zelo dobro ovrednotiti bodočega vodjo Španije, ker ve o njem povedati le-to, da je majhen (kar izgubil se je v fotelju) in da ima visok glas. Tragikomičen je tudi odnos civilnega višjega sloja do vojakov na fronti. Juanu po ceremoniji vsi na hitro čestitajo, potem pa se od njega umaknejo, saj je vojak za njih nekaj inferiornega, tujega. Za žensko, ki jo sreča na proslavi in ga kasneje zvleče v posteljo, je prav tako le divja žival, divjak, ki ga hoče okusiti, ker je za njo Juan popolnoma drugačen od moških, s katerimi se običajno druži. Nespremenljivost in varnost najde vojak le v živali, muli in prav zato se močno trudi, da bi ostala živa.

Čeprav je slog dela zelo stvaren, malo je metafor, liričnega jezika sploh ni (vojna izžene liričnost in ohrani suhoparno poročilo), pa priporočam roman prav zaradi kompleksnosti predstave vojne, saj pisatelj v njej prikaže tragiko, farso, absurd in satiro.

Knjigo je izdala meni najljubša založba Modrijan, 2009.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov na temo “Juan Eslava Galan: Mula”

  1. 24.05.2011 | 17:39

    Očitno nekaj kar moram dati na svoj seznam.

  2. 27.01.2015 | 17:53

    Ma kaššššneee !!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !