Feri Lainšček: Ločil bom peno od valov

Feri Lainšček je eden izmed tistih (redkih) moških pisateljev, ki znajo pogledati v žensko dušo in to tudi z izjemno pretanjenostjo in liričnostjo opisati. V romanu Ločil bom peno od valov se avtor zazre v Elico, revno prekmursko dekle, ki se poroči s preprodajalcem zlata Ivanom Spranskym. Po poroki se preselita v Soboto, kjer pa Elica kljub materialnemu ugodju kmalu začuti vedno večjo praznino tako v zakonu kot v sebi. Občutek utesnjenosti se še poveča, ko se ji Ivan razkrije kot ukazovalen, ošaben moški, ki ne prenese, da mu kdorkoli na kakršenkoli način nasprotuje. Prav zato Elici odredi stražarja Andija, da jo nadzoruje, a Elica in Andi se zaljubita.

Čeprav je zgodba preprosta, nekateri bi rekli celo klišejska, je kvaliteta romana drugje. Ta je vidna predvsem v psihološkem orisu glavnih likov, v opisu njihovega spreminjanja in razmišljanja. Največjo preobrazbo doživi Elica, ki se iz naivnega in nedolžnega kmečkega dekleta najprej spremeni v malomeščansko gospo, kasneje pa jo začne ta zunanji blišč in ponarejenost dušiti, začuti, da se izgublja, zato začne iskati pot, ki jo zopet privede k svojemu iskrenemu Jazu. Njen protipol je Ivan, ki se hoče otresti svoje preteklosti, spominjanja, da je bila njegova družina revna, zato poskrbi, da njegov Jaz prevzame malomeščanska pravila in vrednote (pa čeprav so še tako neiskrene), to pa zahteva tudi od svoje družine, saj si želi, da ga Sobočani spoštujejo in občudujejo. Ko Elica odkrije, kdo je Ivan, med njima postavi mejo, ki jo on nikoli več ne zmore preseči.

Ivanu je važnejša druga meja – fizična meja, ki jo postavlja Mura v nemirnih časih ob koncu I. svetovne vojne, in politične spremembe, ki se bodo dogodile. Ker mu Mura daje kruh, zlatarji namreč iščejo zlato prav v tej reki, je Spranskyemu zelo pomembno, kakšne zgodovinske spremembe se obetajo. Mura, kot v mnogih drugih Lainščkovih romanih, pa ni opisana kot le naravni pojav, ampak v sebi nosi tudi simbole. Je Hrana, je Erotika, je Odrešitev, je Skrivnost. To občutenje Mure je bližje vaščanom, ki še znajo spoštovati preteklost, tradicijo, mite, duhovno, ki je naša esenca, bit.

Poleg odlične karakterizacije oseb me je navdušil tudi slog pisanja. Prav čuti se, kako je Lainščku blizu ta del Slovenije, kako črpa moč in navdih iz narave, Mure. Z natančno izbranimi besedami (veliko je tudi prekmurskih) nam predstavi svet, obogaten z Intuitivnim in Mitskim, ki ga uspešno prenese v roman.

Letošnji maturanti imajo res veliko srečo pri knjižnih izbrankah za esej. Tako Gospa Bovary kot Ločil bom peno od valov predstavljata velik bralski užitek  in prinašata mnogo idej za razglabljanje in razmišljanje.

Roman je izdala Študentska založba, 2010.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov na temo “Feri Lainšček: Ločil bom peno od valov”

 1. Kristina
  17.04.2011 | 18:21

  Roman izšel že leta 2003 v knjižni zbirki Beletrina in takrat enkrat sem ga tudi prebrala. Ostal mi je v lepem spominu. Dober zapis si naredil, upam, da ga ne bo kak nadebudni maturant kopiral od tebe.

 2. knjigosfera
 3. knjigosfera
  17.04.2011 | 23:37

  Hvala za kompliment, Kristina. Tudi jaz sem jo prvič vzel v roke tam okoli 2003. leta, a sem jo zdaj zopet moral naštudirati, ker sem jo moral razlagati maturantom. Me ne skrbi, da bi kdo kopiral, maturantje morajo za esej vedeti še veliko, veliko več.

 4. Simona Rebolj
 5. 18.04.2011 | 15:01

  “Feri Lainšček je eden izmed tistih (redkih) moških pisateljev, ki znajo pogledati v žensko dušo in to tudi z izjemno pretanjenostjo in liričnostjo opisati.”

  Malo bi popravila:

  Feri Lainšček je eden izmed tistih (neredkih) moških pisateljev, ki hočejo pogledati v žensko dušo in z izjemno pretanjenostjo in liričnostjo uspejo opisati verzijo prežvečenega klišeja ženske duše v verziji stereotipnih tradicionalnih moških mokrih sanj.

  “Čeprav je zgodba preprosta, nekateri bi rekli celo klišejska, je kvaliteta romana drugje. Ta je vidna predvsem v psihološkem orisu glavnih likov.”

  Malo bi popravila:

  Čeprav je zgodba preprosta, nekateri bi rekli celo klišejska in se od klišeja ne oddalji niti v psihološkem orisu glavnih likov, se vse skupaj dovolj komercialno udobno bere, da brez posebne travme in spoznanj zaspimo.

 6. MindFever
  7.05.2011 | 02:30

  @Simona Rebolj : torej si brala ne da bi razumela bistva… skoda. Meni se zdi roman celo ganljiv do ene mere.

  Nevem koliko izkusenj imas z branjem knjizevnosti, vendar jaz nikoli ne berem knjigo s pricakovanjem ali pa s prepricanjem da bom s pomocjo knjige odkril nek nauk.
  Na literarna dela gledam kot da so nek “medij” ki nam omogoca obcutiti custva za katera sploh vedeli nismo da obstajajo… torej dozivljanje orisa in besedila nasploh.
  Ne mores reci da ta roman tega nima.Meni je vsec,ceprav se na momente “vlece”.

  Skoda tudi da nisi znala utemeljiti svojega kriticnega mnenja…

  @Kristina kdo bi pa lahko uporabil ves ta tekst za cel ESEJ ? Nemogoce ;) se posebaj zato ker pri eseju moras odgovoriti na dolocena zastavljena vprasanja… morda uvod,pa se ta se mora nanasati na preostalo besedilo… al se motim?

  @knjigosfera rad samo to pripomnil, da za esej drzi da je potrebno prestudirati roman, analizo… vendar esej ni nic drugega kot daljsi spis pri katerem opisujes neko delo/dogodek/karkoli ze, in ustavljas notri svoje ugotovitve,poglede itd. … ni spet toliko za “vedet”,kaj pravis?
  Si pa odlicno napisal ,ni kej !

  Ciao :)

  LP

 7. MindFever
  7.05.2011 | 02:31

  p.s.: letos imamo res fajn izbor knjig, se strinjam :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !