Penelope Fitzgerald: Knjigarna

Knjigarna je roman o priletni vdovi Florence Green, ki se leta 1959 v majhnem obmorskem mestecu v Angliji odloči odpreti knjigarno. V mestecu, ki nima niti stojnice z ribami, odprtje knjigarne med vaščani vzbudi veliko zanimanja, tako pozitivnega kot negativnega. Z odprtjem knjigarne je najbolj nezadovoljna gospa Gamert, pripadnica t. i. višjega sloja, saj se  je namenila v hiši, kjer je Florence odprla knjigarno, odpreti vaški kulturni center. Florence se gospe Gambert ne vda. Pod povšjem prijaznih besed, nasmehov in vljudnega kramljanja, poteka med gospo Green in gospo Gamert tihi boj, dokler ena izmed njiju dokončno ne zmaga.

Roman Penelope Fitzgerald je popoln predstavnik vpogleda v razmišljanje, delovanje in komunikacijo angleškega prebivalstva. Prebivalci so vljudni drug drugega, polni ust spoštljivih fraz in prijaznih nasmeškov do sogovornika, a pod to neskončno prijaznostjo se bohoti hinavščina, zahrbtnost in tudi zloba. Vsi nosimo maske in jih ne odvržemo tudi po tem, ko pravzaprav vemo, da nam prej škodujejo kot koristijo.

Čeprav pisateljica zelo dobro predstavi svojo idejo, me je roman dolgočasil. Dolgočasni so bili dialogi, nezanimiva mi je bila blaga ironičnost in ciničnost (še ena angeška tipičnost), roman ima izredno počasen notranji ritem in dogajanja ni veliko. Knjigo priporočam predvsem tistim, ki ste goreči ljubitelji Velike Britanije in njihove nacionalne kulture, pa tudi tistim, ki imajo težave s spanjem. Roman je namreč odlično zdravilo proti nespečnosti.

Roman Knjigarna je izdala založba Sanje, 2009.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov na temo “Penelope Fitzgerald: Knjigarna”

  akvarij
 1. 9.01.2011 | 20:40

  Oh ne, sploh ni res. Meni je bil roman izjemno duhovit in sem pri branju zelo uživala, le konec me je razžalostil.

 2. knjigosfera
 3. knjigosfera
  9.01.2011 | 22:47

  Meni ta vrsta humorja ne ustreza, enostavno mi ta blaga ironija prej najeda, kot pa me spravi v smeh. Mi je pa konec romana precej učinkovit, saj odpira kar nekaj vprašanj o človeškem obnašanju.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !