Niccolo Ammaniti: Kakor bog ukazuje

Ko sem zvedel, da je založba Goga prevedla v slovenščino nov roman Niccola Ammnitija, sem bil tega dejstva zelo vesel. Ammaniti me je navdušil že z romanom Ni me strah, ki ga je leta 2004 izdala Študentska založba. Ammaniti je dober pripovedovalec zgodb. Liki so zanimivi, drugačni, zgodbe imajo dober ritem pripovedovanja, so napete in privlačno napisane, tako da bralec le stežka odloži knjigo iz rok.

Večinoma te atribute vsebuje tudi roman Kakor bog ukazuje. Roman je postal v Italiji velika uspešnica, leta 2008 so po njem celo posneli film. Kakor njegovo prejšnje delo, sem tudi to delo zelo hitro prebral, a sem tu na večih mestih v romanu dobil občutek, da avtor zapiše določene stvari bolj zato, ker hoče bralcu ugajati, ga presenetiti in šokirati. Zgodba zato zaide tudi v pretiravanja, v približek  hollywoodskega trilerja, česar se zave tudi pisatelj, in zgodbo še pravočasno povleče iz prevelike komercializacije. Zanimiv aspekt, ki ga avtor v romanu odpira, je posameznikovo doživljanje boga, ki je lahko tudi uporaben pripomoček za manipulacije, saj  se posameznik lažje odloči storiti kakšno nečedno dejanje, če vso odgovornost prenese na boga, sebe pa opere vsakršne krivde in odgovornosti. Glavna oseba je tudi tokrat deček (kot pri Ni me strah), ki mora nase prevzeti breme odraslih oseb in zato tudi prehitro odrasti.

Knjigo, ki jo priporočam kot obvezno poletno počitniško čtivo.

Roman je izdala založba Goga, 2010.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov na temo “Niccolo Ammaniti: Kakor bog ukazuje”

 1. Kristina
  3.01.2011 | 10:15

  Khm, zakaj imam v spominu, da se naš bralni krožek o knjigi Ni me strah ni imel kaj dosti pogovarjat? Ena tistih, ki jih hitro prebereš in še hitreje pozabiš? A tale sodi v isto kategorijo?

 2. knjigosfera
 3. knjigosfera
  5.01.2011 | 19:09

  Verjetno je bilo to bolj tvoje mnenje o knjigi. Jaz štejem roman Ni me strah med meni zelo ljube bralske izkušnje :) )

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !