Tita Cvetković: Pa mirna Bosna

Knjižni prvenec Tite Cvetković Pa mirna Bosna ni literano skropucalo, pravzaprav je zelo solidno napisan literarni izdelek, a mene ni pritegnil. Mogoče je vzrok v vzporednih zgodbah, ki ne tečejo linearno, ampak skačejo v času in prostoru; mogoče je to mešanje realnega in fantazijskega ali pa občutek, da avtorica poglavja prehitro zaključi in mnogo neizrečenega obstane v zraku.

Kot že naslov pove, se pisateljica ozre v Bosno, v nemirni čas 90-ih let 20. stoletja, in si izbere par protagonistov, ki so že odšli iz Bosne ali pa to nameravajo storiti. Ob spremljanju njihovih zgodb je čutiti strah, zmedo akterjev, predsodke, ki jih ima Svet do njih, še najbolj izrazit pa je občutek, da so vsi ti ljudje izgubili neko skupno jedro, ki bi jih povezovalo. Bosna, kot so jo poznali, je razpadala, s tem pa tudi njihov občutek Pripadnosti.Ker pripadnosti skupni državi ni več, jo morajo zdaj poiskati v sebi, pri družini , prijateljih …

Kot že zapisano, mene je knjiga pustila hladnega, a jo načeloma priporočam, saj nosi literarno sporočilo, namenjena pa je predvsem tistim, ki niso ljubitelji debelih romanov (Pa mirna Bosna ima namreč malo več kot 100 strani).

Knjiga je izšla pri Založbi /*cf., 2009.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov na temo “Tita Cvetković: Pa mirna Bosna”

 1. Mojca
  26.12.2010 | 20:13

  O, to pa je prijetno presenečenje … Tita je bila moja sošolka v srednji šoli :) Komaj čakam, da preberem roman … sporočim še moje vtise.

  Mojca

 2. knjigosfera
 3. knjigosfera
  26.12.2010 | 20:24

  Mojca, ti kar. Bom vesel tvojega komentarja!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !