Alex Koenigsmark: Obisk iz temin

Alex Koenigsmark verjetno slovenskim bralcem ni tako znano ime, saj je Obisk iz temin šele prvo delo tega češkega pisatelja, ki je prevedeno v slovenščino, čeprav je v svoji domovini uveljavljeno literarno ime. Mohorjeva družba se je za prevod romana Obisk iz temin v slovenski jezik verjetno odločila zaradi teme, ki jo delo obravnava, saj je v ospredje postavila Češko takoj po II. svetovni vojni, ko po umiku nemške vojske ozemlje zasedejo tako Rusi kot Američani, v ozadju pa se začenjajo bolj ali manj prikriti boji za oblast in pozicijo. Nič nenavadnega ni, da posamezniki skrivnostno izginjajo, ljudje v imenu oblasti namreč prisluškujejo drug drugemu, jih ovajajo vzpostavljajoči komunistični oblasti, ta pa poskrbi za hitro odstranitev posameznikov, ki so lahko potencialno nevarni novi družbi.

V ta svet stopi stopi Vincenc, študent prava, ki ob koncu vojne pristane v Pragi, ravno ko se delijo politične funkcije. Glede na to, da se je med vojno boril proti okupatorju, mu oblast podeli politično funkcijo v majhnem zdraviliškem mestecu. Vincenc zelo kmalu ugotovi, kako funkcionira nova oblast in v začetku uspešno krmari med željami Države in lastnimi apetiti. Poleg Vincenca avtor romana v ospredje postavi še mnoge druge  like podeželskega mesteca ter njihovo (ne)prilagajanje novemu režimu. Osebe si znajo pomagati v tem nemirnem času s humorjem, a je ta humor le slab obliž za strah, otopelost, izdajstva, žalost in jezo, ki jo producira režim v ljudeh. V njih je želja pobega na Zahod, a pot do tega cilja se za mnoge konča še predno ga dosežejo.

Koenigsmark zna dobro pripovedovati zgodbo – je kratkočasen, liki so zanimivi, le preveč jih je, in bralec jih lahko med seboj hitro pomeša ali pa si jih ne zapomne. Zelo živo predstavi tudi povojni čas in različne reakcije, ki jih le-ta sproži v ljudeh. Še posebej mi je prepričljiv takrat, ko kontrastira humor ter tragiko, ki je skrita pod njim.

Roman je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi, 2010.

  • Share/Bookmark

En odgovor na temo “Alex Koenigsmark: Obisk iz temin”

  1. Kristina
    27.12.2010 | 12:17

    Očitno nekaj za na moj seznam must read. Moram si najti čas!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !