Agatha Christie: Umor na golfišču

Ko bralec vzame v roke kriminalko Agathe Christie, natančno ve, kaj lahko pričakuje. Inteligenten detektiv (z ne tako bistrim pomočnikom) le s pomočjo svojih sivih celic, analitičnega opazovanja in natančnega spraševanja osumljencev reši zločin, ki se pogosto dogodi na kraju, kjer se je ob času zločina zadrževalo več ljudi, med katerimi je skorajda vedno tudi morilec. Christie svojih detektivov ne pošilja v akcijski fizični lov za kriminalcem, detektivi ponavadi rešijo zločin, ne da bi si sploh umazali svoja oblačila. Tudi dialogi in besedišče detektivov, pa velikokrat tudi drugih oseb v detektivki, je zelo uglajeno, vljudno, osebe ne poznajo profanosti in vulgarnosti. Christie zna tudi dobro zaključiti vsako poglavje – le-to vedno prinaša presenetljivi pripovedni zasuk, zato da bi bralec le stežka odložil knjigo.

Kriminalni roman Umor na golfišču vsebuje prej naštete elemente, ima pa tudi nekaj ne tako značilnih za dela Agathe Christie. Hercule Poirot s svojim pomočnikom Higginsom preiskuje zločin, ki se je zgodil v Franciji. Tokrat ob času zločina na kraju prizorišča ni bilo dosti oseb, tako da mora Poirot uporabiti druge metode, da poišče zločinca. Seveda to stori z uglajenim spraševanjem, natančnim opazovanjem in eleganco, ki je tako zančilna zanj. Nov element je tudi motiv Higginsove zaljubljenosti v osumljenko Pepelko, kot jo imenuje Higgins, a se prav očitno vidi, da Christie ni bila vešča v pisanju ljubezenskih romanov, ker je to najšibkejši del kriminalke. Njuna romantika je tako neprepričljiva, naivna, da prav bode v oči, da je narejena le zato, da naredi osrednjo kriminalno zgodbo še bolj zagonetno.

Knjigo priporočam le tistim, ki jim je tak tip kriminalnega romana všeč, ostali pa se boste po vsej verjetnosti prej dolgočasili kot napeto ugibali, kdo je morilec.

Roman je izšel pri Mladinski knjigi, 2010.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov na temo “Agatha Christie: Umor na golfišču”

 1. 22.11.2010 | 11:41

  Preseneča me, da si ti posegel po kriminalnem romanu.

 2. Biba
  22.11.2010 | 12:16

  Nekateri so ugotovili, da je morilec vrtnar tudi v soboto, na tv ;) Drugač pa… Poirot je faca!

 3. knjigosfera
 4. knjigosfera
  22.11.2010 | 20:28

  Biba, potem pa moraš prebrati knjigo. V romanu ni krivec vrtnar :) )

 5. knjigosfera
 6. knjigosfera
  22.11.2010 | 20:29

  Hej, včasih prav sede kakšen žanrski roman. Da si oddahnem od t.i. “visoke” literature.

 7. Biba
  26.11.2010 | 10:43

  Hehe,za nas, ’stare’ knjigožerce, je v kriminalkah vedno! kriv vrtnar… ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !