Dubravka Ugrešić: Štefica Cvek v krempljih življenja

Roman Dubravke Ugrešić Štefica Cvek v krempljih življenja je ironična pripoved o dveh protagonistkah: o neizkušeni pisateljici, ki si želi napisati ženski roman in Štefici Cvek, junakinji pisateljičinega romana. Obe imata težave, avtorica s pisanjem romana, Štefici pa je celotno življenje sinonim za tegobe. Štefica je debelušna, živi s teto, ki jo nenehno zalaga z nekoristnimi nasveti, je nesrečna, ker ne najde ljubezni svojega življenja, čeprav so vse njene prijateljice že srečno oddane. Ko se trudi najti princa zase, naleti le na njegove mizerne primerke.

Dubravka Ugrešič ironizira več ravnin v tekstu, ko se norčuje iz žanra ženskega romana. Ironizira pisateljico, ironizira junakinjo pisateljičinega dela, ironizira samo strukturo ženskega romana, ki jo primerja s šiviljinim delom v tekstilni tovarni. S tem pokaže na šablonskost strukture ženskega romana, ki sledi ustaljenim vzorcem, tako kot jim sledi šivilja pri svojem delu. Da bi to primerjavo še bolj izpostavila, so ob tekstu grafični simboli, ki ponazarjajo različne faze v šivanju. Vsakemu naslovu poglavja sledi podnaslov, ki pa je prepis “uporabnega” nasveta iz kakšne ženske revije, tako da že s tem Ugrešićeva nakaže, da ji je vso delo le poligon za parodiranje in ironiziranje.

Pa je Dubravka Ugrešić s tem pristopom zabavna? Meni ne preveč. Na trenutke me je spravila v smeh le narodna karikatura Štefica, vsa ostala postmodernistična ironija pa mi je bila prej v nadlego pri branju kot v užitek. Ugrešićevi štejem v dobro izvirnost, način, kako parodira in ironizira, sama zgodba pa ni privlačna.

Roman je izšel pri založbi Sanje, 2010.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov na temo “Dubravka Ugrešić: Štefica Cvek v krempljih življenja”

 1. Kristina
  28.10.2010 | 11:32

  Zanimivo, da ti knjiga ni bila všeč. Všeč mi je, kako dobro razčleniš zapis od kratke obnove, do osebnega mnenja.

 2. anka
  28.10.2010 | 19:17

  film je vsekakor super.

 3. knjigosfera
 4. knjigosfera
  28.10.2010 | 21:27

  Hej, Anka!

  Filma nisem gledal, tako da ne morem nič reči o kvaliteti. Me je pa tvoj komentar vzpodbudil, da si ga ob prvi priliki pogledam :) )

 5. knjigosfera
 6. knjigosfera
  28.10.2010 | 21:29

  Ne toliko, da mi ne bi bila všeč, kot se mi je zdela premalo zanimiva. Pa hvala Kristina za prijazne besede .

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !