Daniel Glattauer: Proti severnemu vetru

Roman Proti severnemu vetru je igriv, spogledljiv, zabaven dialog dveh akterjev – ženske in moškega – ki uporabljata za svojo komunikacijsko polje elektronsko pošto. Pogovor, ki se začne zaradi spleta naključij, ker Emmino elektronsko sporočilo pristane pri napačnem naslovniku, pri Leonu in ne pri uredniku revije, ki jo Emmi hoče odnaročiti, hitro preraste v flirt, v spogledovanje na daljavo, v igranje z besedami, kjer je iskrenost, drznost med akterjema še toliko večja, ker ni pogleda iz oči v oči. Zanjo je to odklop od vsakdanjega “vzornega družinskega življenja”, zanj sprememba po še enen neuspelem poskusu ljubezni z bivšim dekletom. A ta elektronska komunikacija postane tako močna, posesivna, da nadvlada ostale aspekte življenja obeh akterjev in posledično vpliva na življenje tistih, ki so povezani s protagonistoma.

Čeravno se zdi, da akterja vztrajata pri elektronskem dopisovanju prav zato, ker ta omogoča, da sta drug drugemu prav takšna, kot si želita, brez razočaranj, ki jih neizogibno prinaša fizično srečanje, pa se tudi v tej virtualni ljubezni ne moreta izogniti verbalnim bitkam, strahu, žalosti, pričakovanjem. Love is a battlefield, no matter where is born.

Zabaven, igriv, nenavaden ljubezenski roman, ki preseneti s svojo sporočilnostijo in hitrim notranjim tempom pripovedovanja. Priporočam!

Roman je izšel pri Cankarjevi založbi, 2010.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !